André Brantjes

Andre

De samenhang tussen een golden parachute en de transitievergoeding

18-09-2015

Bij (statutaire) directieleden is het niet ongebruikelijk dat in de arbeidsovereenkomst een voorziening wordt opgenomen voor het geval de arbeidsovereenkomst met de directeur wordt beëindigd. Dat kan in de vorm van bijvoorbeeld een langere opzegtermijn en/of een contractuele ontslagvergoeding (ook wel “Golden Parachute” genoemd). De reden hiervoor is dat de (rechts)positie van hoge directieleden in de onderneming over het algemeen een kwetsbare is, zeker ingeval van statutair bestuurders die wettelijk aanzienlijk minder ontslagbescherming genieten dan “gewone” werknemers.

Ingevolge de Wet Werk en Zekerheid hebben werknemers per 1 juli 2015 bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst standaard recht op een transitievergoeding waarvan de hoogte eenvoudig kan worden vastgesteld. Hoe verhoudt zich dit nu tot een vooraf overeengekomen Golden Parachute? Zijn dit “communicerende vaten” of kan een werknemer in een voorkomend geval beroep doen op zowel de transitievergoeding als de Golden Parachute?

 

Besluit overgangsrecht transitievergoeding

De discussie over de vraag of een werknemer bij een ontslag aanspraak kan maken op zowel de Golden Parachute die in zijn arbeidsovereenkomst is opgenomen, als de transitievergoeding, lijkt redelijk te zijn beslecht met het Besluit overgangsrecht transitievergoeding van de Minister van 23 april 2015. Daarin staat dat de transitievergoeding uitsluitend is verschuldigd indien de werknemer schriftelijk afstand doet van zijn recht op zijn Golden Parachute.

 

Informatieplicht werkgever

Indien er met een werknemer afspraken zijn gemaakt vóór 1 juli 2015 over een Golden Parachute, dan moet de werkgever ingevolge artikel 3 lid 2 van het Besluit overgangsrecht transitievergoeding de werknemer de gelegenheid geven een keuze te maken tussen de transitievergoeding en deze Golden Parachute. De werkgever zal de hoogte van de transitievergoeding moeten uitrekenen opdat die (deugdelijk) met de Golden Parachute kan worden vergeleken. Er geldt dus een informatieplicht voor de werkgever.

 

Werknemer moet binnen 4 weken beslissen

Binnen vier weken na het tijdstip waarop de werkgever heeft voldaan aan deze informatieplicht moet de werknemer dan zijn beslissing nemen. Mocht de werknemer dat niet doen, dan vervalt het recht van de werknemer op de transitievergoeding en houdt hij derhalve uitsluitend nog aanspraak op de Golden Parachute.

 

Golden Parachute overeengekomen ná 1 juli 2015

Dit ligt anders indien er een Golden Parachute afgesproken is na 1 juli 2015. In dat geval is de kans groot dat de werkgever zowel de Golden Parachute als de transitievergoeding moet betalen, tenzij de werkgever uitdrukkelijk in de voorwaarden van de Golden Parachute opneemt dat de transitievergoeding daarin is inbegrepen of dat een eventueel uit te betalen transitievergoeding in mindering wordt gebracht op de Golden Parachute. Het verdient dan ook aanbeveling om deze formulering aan de Golden Parachute-bepaling toe te voegen.

Hebt u vragen over reorganiseren en ontslag? Neem contact met ons op. Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen? Meld u aan voor onze periodieke legal updates, of volg ons op LinkedIn of Twitter.

Deze blog is geschreven door André Brantjes.